تاریخ انتشار: ۱۰:۰۰ - ۱۰ آبان ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۹ نظر
رویداد۲۴ گزارش می‌دهد؛

دمشق لای منگنه تهران و تل آویو | چرا بشار اسد جلوی عبور جنگنده‌های اسرائیلی از آسمان سوریه را نگرفت؟

گزارش‌ها نشان می‌دهد جنگنده‌های اسرائیلی برای رسیدن به حریم هوایی ایران از حریم هوایی عراق و سوریه عبور کرده اند. سوال اینجاست که چرا مهمترین متحدان منطقه‌ای ایران، چنین خیانتی مرتکب شده اند؟ چرا بشار اسد جلوی عبور جنگنده‌های اسرائیلی از آسمانش را نگرفت؟

دیکتاتور دمشق لای منگنه تهران و تل آویو | چرا بشار اسد جلوی عبور جنگنده‌های اسرائیلی از آسمان سوریه را نگرفت؟

رویداد۲۴ | لیلا فرهادی: علی اکبر ولایتی مشاور بین الملل رهبری خبر‌های منتشر شده در برخی رسانه‌ها درباره رابطه ایران و سوریه را تکذیب کرده است. پیشتر خبری به نقل از ولایتی منتشر شده بود که از خیانت بشار اسد به ایران خبر می‌داد. این خبر تکذیب شده، اما علت آن همچنان به قوت خود باقیست.

ماجرای دست داشتن سوریه در حمله اسرائیل به ایران چیست؟

داستان از این قرار است که بعد از حمله اسرائیل به ایران، انگشت اتهام به سمت برخی کشور‌هایی که احتمالا حریم هواییشان را در اختیار جنگنده‌های اسرائیلی قرار داده بودند نشانه گرفته شد. سوریه و عراق دو کشور در مظان اتهام بودند. سوریه با اسرائیل مرز مشترک دارد و عراق با ایران. به نظر می‌رسید جنگنده‌های اسرائیلی برای رسیدن به مرز ایران از حریم هوایی این دو کشور عبور کرده اند.

ستاد کل نیرو‌های مسلح در بیانیه خود شلیک موشک‌ها به سمت ایران از مرز عراق را تایید کرده است. عباس عراقچی وزیر خارجه ایران هم علاوه بر اشاره به نام عراق گفته «از آسمان برخی کشور‌های دیگر منطقه» هم استفاده شده است. منظور عراقچی ظاهرا همان سوریه است.

عراق و سوریه هر دو متحد ایرانند. حسین علاوی مشاور محمد شیاع سودانی، نخست‌وزیر عراق روز شنبه حمله اسرائیل به ایران از آسمان عراق را تکذیب کرد و گفت «هیچ پایگاه نظامی آمریکا در عراق وجود ندارد که بتوان از آن به ایران حمله کرد.»، اما در روز‌های بعد این خبر توسط عراقی‌ها تایید شد. دولت عراق یادداشتی اعتراضی به دبیرکل سازمان ملل و شورای امنیت نوشت و عبور جنگنده‌های اسرائیلی را نقض آشکار حریم هوایی و حاکمیت عراق توسط اسرائیل خواند و استفاده از حریم هوایی این کشور برای حمله به ایران را محکوم کرده است.

هرچند یادداشت اعتراضی و محکومیت شفاهی کافی نیست، اما ظاهرا مقامات ایران با همین مقدار هم راضی شده اند. فداحسین مالکی عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس به رویداد ۲۴ گفته همین که عراق محکوم کرده نشانه خوبی است. هرچند عباس عراقچی به همین مقدار راضی نشده و گفته با دولت عراق در ارتباط هستیم تا از اسرائیل شکایت کند.

خبرگزاری دویچه وله آمریکا گزارشی منتشر کرده و در آن مدعی شده جنگنده‌های اسرائیلی در موج اول حمله بامداد شنبه به ایران در اولین مقصد سستم دفاع هوایی و راداری سوریه را از کار انداختند که نتواند به ایران در مورد حملات هوایی هشدار بدهد و سپس بقیه جت‌های جنگنده اسرائیل از آسمان سوریه و عراق عبور کردند و به سمت اهداف ایران شلیک کردند.

آنچه جالب توجه است، سکوت دولت سوریه و بشار اسد در برابر این تجاوز است. سوریه تاکنون هیچ واکنشی تاکنون نشان نداده و در برابر اتهام استفاده اسرائیل از حریم هواییش برای حمله به ایران سکوت کرده است.

این سکوت همان علت انتشار شایعه خیانت بشار اسد از قول فردی، چون علی اکبر ولایتی است.


بیشتر بخوانید:

بازگشت قهرمانانه اسد به اتحادیه عرب/ میوه جنگ داخلی سوریه را چه کسانی چیدند؟

کلاف پیچیده دوستان و دشمنان در خاورمیانه | چگونه جنگ غزه همه معادلات قبلی در منطقه را به هم ریخت؟

خنجر اسد بر پشت جمهوری اسلامی | چرا امضای سوریه پای بیانیه ضد ایرانی اتحادیه عرب دردناک بود؟

دام روسیه برای سید حسن نصرالله در سوریه | چگونه اسرائیل سران حزب‌الله را در تشییع جنازه‌ها شناسایی کرد؟


 چرا سوریه، این متحد دیرینه ایران، در برابر تجاوز اسرائیل به ایران سکوت اختیار کرده است؟

سوریه، نزدیکترین متحد عرب ایران از دهه ۱۹۸۰ است. حافظ اسد، پدر بشار اسد در طول جنگ هشت ساله ایران و عراق در کنار ایران بود در حالی که سایر کشور‌های عربی از عراق حمایت می‌کردند.

سوریه به حمایت نظامی ایران از حزب‌الله در زمان تشکیل حزب‌الله، پس از حمله اسرائیل به لبنان در دهه ۱۹۸۰ هم کمک مهمی کرد؛ و در طول تمام این سال‌ها، سوریه یکی از مسیر‌های ارتباط ایران و حزب الله برای انتقال امکانات به این گروه متحد ایران بوده است. ایران و حزب الله هم در جنگ داخلی سوریه سنگ تمام گذاشتند و با همکاری روسیه، مانع از سقوط دولت بشار اسد شدند.

با وجود این اتحاد قوی میان ایران و سوریه، بشار اسد در مقابل تحولات اخیر تا حدودی ساکت بوده. بشار اسد از عصر روز جمعه (روز ترور سید حسن نصرالله) تا سه روز بعد ساکت ماند. العربی جدید در یادداشتی که همان زمان منتشر کرد سکوت بشار اسد را مورد نقد قرار داد و گفت این «دهان کجی اسد» به متحدان جنگی اش بوده است، چون «هرچه نباشد، خون مبارزان حزب الله در سرزمین سوریه جاری شد تا اسد رئیس جمهور بماند».

هرچند اسد در نهایت شهادت سید حسن نصرالله را تسلیت گفت، اما سکوت چند روزه او قابل تامل بود. زمانی که اسرائیل در سال ۲۰۰۶ به لبنان حمله کرد، اسد بسیار صریح‌تر از امروز عمل کرده بود. تحلیل گران در رسانه‌های مختلف از العربی جدید گرفته تا دویچه وله، این سکوت را «غافلگیرکننده» و «مرموز» توصیف کرده اند.

العربی جدید می‌گوید سوریه می‌خواهد یک همسایه رام و سازگار برای اسرائیل باشد.

دویچه وله در گزارش خود گفته سوریه در طول تاریخ نوعی توازن را با اسرائیل ایجاد کرده و حتی در شرایطی که خانواده اسد با ایران متحد شدند، دولت‌های سوریه سعی کرده‌اند با آرام نگه داشتن جبهه جولان از درگیری با اسرائیل دوری کنند.

گروه سوفان، یک شرکت مشاوره امنیتی ایالات متحده، اوایل سال جاری گزارشی منتشر کرد و در آن نوشت، اسد می‌داند که درگیر شدن شدید با اسرائیل می‌تواند توانایی‌های ارتش آن را برای محافظت از حکومت دمشق تضعیف کند. جنگ داخلی ۱۳ ساله سوریه دولت اسد را متزلزل کرده و اگر اسد تضعیف شود، گروه‌های ضد دولتی فرصتی تازه پیدا می‌کنند دوباره بجنگند؛ بنابراین مساله بشار اسد، حفظ نظام است و برای این هدف هم بین ایران و اسرائیل گیر افتاده است.

دویچه وله به نقل از یک کارشناس در اندیشکده چتم هاوس بریتانیا مدعی شده اسرائیل به طور غیرمستقیم به اسد گفته در ماجرای جنگ با ایران دخالت نکند وگرنه باید بهای سنگینی پرداخت کند. از سوی دیگر ایران هم به اسد گفته باید مسیر تامین حزب الله از طریق سوریه باز بماند.

دویچه وله در گزارش خود نوشته «اسد برای جلب رضایت اسرائیل از تظاهرات طرفداران حزب الله جلوگیری کرده و نیرو‌های سوری را از نزدیکی جولان خارج کرده و از روسیه خواسته است نیرو‌های روسی را جایگزین کند. همزمان هم برای جلب رضایت ایرانی‌ها، سربازان سوری را به حلب و ادلب فرستاده تا رزمندگان حزب‌الله که قبلاً در آنجا مستقر بودند، بتوانند به لبنان بروند و به آن‌ها اسلحه برسانند.»

کارشناسان معتقد نیستند که سوریه، ایران را قربانی خواهد کرد اما احتمالا به دنبال راهی برای ایجاد توازن میان ایران و اسرائیل خواهد بود.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۹
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۰
0
7
دولت دمشق و باکو تحت امر پوتین هستند، لطفا کلاه تان را بالاتر بگذارید
سعید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۰
0
11
بشار اسد از حریم هوایی خودش نمیتونه محافظت کنه از شما محافظت کنه؟!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۰
0
9
خنده دار و پر معنا .مدافعان حرم
ناشناس
|
United States of America
|
۲۲:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۰
0
5
اى آقا بشار اسد بعد از سالها تجربه و چرتکه انداختن به اين نتيجه رسيده که مقاومت براش نون و آبى نداره بهتره که دست از اين کارها برداره چون که از روز ازل اين جنگ فلسطين و اسرائيل برقرار بوده و قرار هم نيست که حل بشه چون هر کدوم دعوا مى گن مال من بهتره و من برحق هستم. مردم آنجا هم بالاخره زدن تو دهان بشار اسد بابا بسه ديگه ما ناسلامتى مى خواهيم زندگى کنيم بدنيا نيامديم که همه اش جنگ و دعوا کنيم فعلا يه رخصت به ملت بدين که خودشون را بسازن و قوى و پولدار کنن تا بلکه بعد ها شايد بتونيم کارى کنيم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۳:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
0
4
بشار ، اختیارِ زن و بچه اش را نداره ، شما میگی حریم هوایی کشور ؟؟!!!!!
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
0
4
ما برای سوریه خیلی مایه گذاشتیم . کشورها معمولابه فکر منافع ملی خودشان هستند . شاید درسی باشد برای حاکمیت در ایران تا منافع ملی را بیشتر درک کند . کشور برادر و دوست و همسایه فقط یک تعارف است .
محبوب از تبریز
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
0
8
با سلام وقتی واقعیت را می نویسم سانسور می کنید . مطالبی که منتشر می کنید من در مورد ان می نویسم ولی از ترس اینکه سایتتان بسته نشور مطالب را منتشر نمی کنید . ادعا می کنید در جنگ ایران و عراق حافظ اسد از ما حمایت کرد درست ولی حمایت در مقابل چی بود دریافت سالانه صد هزار تن نفت بنابر این به خاطر منافع خودش از ما حمایت کرده است . عراق و سوریه هیچوقت متحد ما نبوده و نخواهند بود . از مسولان من درخواست می کنم این متحد بودن برای ما چه سودی داشته است ؟ ما به خاطر حفظ بشار اسد هزاران میلیارد هزینه کردیم علاوه از اینکه چقدر نیروی ایرانی در انجا کشته شدند بماند . بشار اسد که از روسیه تبعید می کند روسها چقدر کشته دادند و چقدر هزینه کردند ؟ اینکه اقی فدا حسنی می گویند عراق حمله اسرائیل از خاک ان کشور را محکوم کرده است کفایت می کند این محکوم کردن چه فایده ای دارد . در بین مسولان کشور عراقی زیاد است اینها هر چقدر هم مقامات بالا داشته باشند و از ما حمایت کنند این ظاهر قضیه است اینها تصعب عراق را به ما تر جیح می دهند . بعد از سرنگونی صدام حاکمان ما میلیارد ها دلار در عراق هزینه کردند اینهم نتیجه ان هزینه ها . عربها ما را عجم می دانند خودتان بهتر می دانید ریشه تاریخی عجم چیست و خودشان را بالاتر از ما می دانند . مردم عراق همان عراقیها هستند که 8 سال با ما جنگ کردند و در اویل جنگ چه کارهایی کردند مشخص است اگر بطور شفاف بنویسم سانسور می کنید چون من خودم مدت 35 ما در جبههبودم و نیاز به تفسیر ندارد و انها هیچوقت برادران ما نخواهند بود اینقدر که ما از عراق حمایت می کنیم کاش یک چهارم انرا از رزمندگان و جانبازان و خانواده شهدا و ازده گان می کریدم و خسارت جنگ را از عراق می گرفتیم . ما الان با عراق در حالت نه جنگ و نه صلح هستیم . کویت و عراق هر دو عرب هستند و در اخر جنگ کویت جزیره بوبیان را در اختیار صدام گذاشت و ما ناچار به پذیرش قطعنامه سازمان ملل شدیم و بعد از ان صدام کویت را اشغال کرد و بعد امریکا انها را از کویت بیرون کردند و شیخ کویت گفت اول خدا و بعد امریکا کشور ما را ازاد کرد و کویتی ها تا اخرین دینار تجاوز صدام به کویت را گرفتند تا برای متجاوز عبرت شود ولی ما چه کردیم گفتیم که چون صدام سقوط کرد خسارت نمی خواهیم مثل اینکه صدام به تنهایی با ما جنگیده بود . مسولان ما انقدر که به مردم کشور های خراج دلسوزی می کنند به مردم خودشان دلسوزی نمی کنند . حاکمان ما شبیه فردی هستند که فرزند خودش لبا س مندرس می پوشد به فرزند همسایه لباس نو می خرد چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است . سایت محترم اگر گفته های من تشویش اذهان عمومی و مخل امنیت نباشد منتسر کن
پاسخ ها
مجید
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۱
جناب محبوب ،بنظر من هم باید تابو انتقاد به حاکمیت توسط افراد گمنام کوچه و بازار ریخته شود .تا نخبگان اولا" فرصت هایشان برای گفتن آنها هزینه نشود و ثانیا" برای بازگو کردن آنها لکنت نگیرند و ثالثا" مسیر تحولات اساسی را از این نقاط آغاز کنند نه از نقطه صفر
بنظرم این وظیفه ما شهروندان گمنام در برابر مشکلات امروز وطن است.
چندی قبل شاهد بودیم که آقای حاتم قادری یا مهرآئین با چه خون دل خوردنی می خواستند مخاطب مناظره شان را از تغافل و تجاهل خارج کنند.کار الیت جامعه این نیست .این کار امثال من است.
ما شهروندان گمنام بچه های تخسی هستیم که از گوشه و کنار جمعیت فریاد میزنیم که پادشاه لباسی در تن ندارد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۷
0
0
در دنیا همه کشورها بدنبال منافع ملی خود هستند هیچ دوست و دشمنی تعریف نمی‌شود مگر با ترازوی منافع ملی بجز ایران که نگاه ایدئولوژیک دارد و همین باعث خسران کشور شده است جالبه ایران همیشه تاکید دارد که بر اساس حکمت ، عزت و مصلحت کار می‌کند هما این حرف ها شوخی بیش نیست ایران فقط بر اساس نگاه انقلاب ایدئولوژیکی خود عمل می‌کند همین کشورهای دوست و برادر و هم‌پیمان اگر روزی منافعشان از بین رفتن ایران باشد مطمئن باشید لحظه ای تعلل نمی‌کنند
نظرات شما